Image
21 Ağustos, 2023

Neden Kaju Fıstığı?

Çİğ Kaju Fıstığı
Çİğ Kaju Fıstığı

                                 Neden Kaju Fıstığı?


Kaju fıstığı, bitkisel beslenme tarzını benimseyenler arasında son yıllarda popüler hale gelmiştir. Kremsi yapısı sayesinde harika bir süt ikamesi olarak tüketilmesi ile bitkisel mutfağa hoş bir katkı sağlar.

Kaju fıstığının bir meyve mi yoksa kuruyemiş mi olarak kabul edilmesi gerektiği sorusu etrafında hararetli bir tartışma devam etmektedir. Kaju fıstığının kaju ağacının çekirdeği olduğu bilinmektedir. Her biri, "kaju meyvesi" olarak adlandırılan bir meyvenin dibinden uzanan, bazen "bakla" veya "sert çekirdekli meyve" olarak adlandırılan sert bir kabukla kaplıdır. Asidik içeriği nedeniyle acı olmasına ve tek başına nadiren yenmesine rağmen, kaju meyvesi yenilebilir


Genel olarak, minimum düzeyde işlenmiş bütün gıdalar oldukları için herhangi bir yemiş tüketmek sağlıklı kabul edilir. Kaju fıstığının özellikle birçok sağlık yararı vardır. Kaju düşük kalori ve şeker içeriğine sahiptir. Kaju, antioksidanlar ve lif bakımından yüksek olmasının yanı sıra, vücudun çalışması için ihtiyaç duyduğu "iyi" yağ olarak kabul edilen doymamış yağlar açısından da zengindir.


Kajunun mevcut birçok faydası arasında süt ürünlerine yakın tadı olması da vardır. Kaju fıstığı doğal olarak pürüzsüz, kremsi bir dokuya sahiptir ve kaju peyniri ve kaju yoğurdu da dahil olmak üzere süt ikamelerine uygundur. Kaju ayrıca tariflerde kullanıldığında diğer malzemelerin lezzetini bozmayan hafif, nötr bir tada sahiptir.


Kaju sadece sütü elde edilerek yemeklerde kullanılabileceği gibi fermente edilerek de tüketilebilir. Fermentasyon süreci kajunun sağlık yararlarını arttırmakla beraber, peynir ve yoğurtta bulunan hafif ekşimsi tadın da oluşmasına katkı sağlar. Ayrıca fermente kajunun raf ömrü de diğer kuruyemişlere kıyasla daha uzundur. Bu sebeple kajudan elde edilen peynirler olgunlaştırmaya daha uygundur.


Tüm bu sebeplerle kaju fıstığı bizim ve bizim gibi artizan bitkisel peynir üreticilerinin süt ürünü ikamelerinde tercih ettiği önemli bir kuruyemiştir.



Kaju Meyvesi
Kaju Meyvesi